Lukk
Bloggarkiv

Renhold av takrenner

Renhold av takrenner

Før montering av mosebeslag anbefaler vi alltid å fjerne det meste av eksisterende mose på taket. Har du et tak med mye mose på, anbefales det å børste bort det verste mosebelegget. Børst helst når det er tørt.

En slik rengjøring vil føre til at mose, barnåler, løv, smuss og sand fra takstein vil havne i takrennen. Da er det viktig å rengjøre takrennene i etterkant. Fagfolk anbefaler at du rengjør og sjekker takrenner minst en gang i året og da fortrinnsvis på høsten.

Rens av takrenner

Rengjøring av takrenner er enkelt å gjøre på egen hånd, men husk å ivareta sikkerheten. Har du et hus eller en hytte med normal høyde, trenger du bare en stige, en liten spade og kanskje et par arbeidshansker. Et smart tips for å få mose, skitt og smuss ut av takrennen, er å skjære av bunnen på en plastflaske. Da har du et fint redskap som følger formen på takrennen og som gjør det enkelt å måke ut det som har lagt seg der. Om du vil samle opp avfallet kan du ha en bøtte eller pose tilgjengelig.

Om det er ubehagelig høyt opp til takrennen, eller du ikke er komfortabel med stiger, finnes det løsninger som gjør at du kan utføre denne rengjøringen fra bakken. Teleskopstenger med tilhørende utstyr tilbys fra flere produsenter. Slikt utstyr lar deg gjøre samme jobben mens du står trygt på bakken.

Har du rist i takrennen?

Om takrennen din har et nedløp som går i bakken, kan det være smart å montere en løvrist i takrennen. Denne forhindrer at løv, mose og andre objekter tetter nedløpene dine. Alternativt kan man montere en løvutkaster. Denne monteres på bakkeplan mellom nedløp og røret i bakken og kan sjekkes uten å finne fram stigen!

Problemet med tette nedløp kommer ofte til syne om vinteren. Da kan vannet bli liggende i røret og fryse til is. Dette kan igjen gi frostsprengte nedløp og/eller sprengte rør i bakken. Sprengte nedløp kan i neste omgang før til at vann vil trenge seg inn mot grunnmur og kjeller.

Siste sjekk

Når du har børstet taket for mose, renset takrennene og tømt løvrister, kan du avslutte med hageslangen. Når du spyler takrennene rene, får du samtidig sjekket at alle skjøter er tette og at takrennen har riktig fall. Husk også å sjekke at overganger i nedløpsrørene er tett, samt at bendene inn mot veggen ikke lekker.

Penger spart

Det er kostbart å skifte ut et ødelagt takrennesystem, men om du ikke gjør det kan det bli mange ganger dyrere! Jevnlig rengjøring av takrenner og nedløp kan spare deg for mange penger. Det vil forlenge levetiden på ditt takrennsystem og forhindre skader som vann kan forårsake på grunnmur og fasade.

Se alle innlegg
Legg igjen kommentar
Kommentarer
05.04.2022 11:20
Test